Cliëntgestuurde kunstenaarsvereniging Diepwater collectief in zwaar weer

Gepubliceerd op 3 mei 2023 om 17:00

Wie zijn wij? 
Het Diep water Collectief is een kunstenaarsvereniging van leden met een psychische gevoeligheid. De leden doen alles in en voor het atelier zelf - en dat is bijzonder. Wij weten van geen ander collectief dat zonder professionele begeleiding bestaat. Ons collectief heeft meer dan veertig leden die werken in een atelier in het centrum van Amsterdam.  We bestaan al bijna dertig jaar en zijn nog steeds zelfstandig. We hebben geen salariskosten; ieder lid  doet dat wat hij dragen kan en zo voorziet Het Diep Water Collectief in een behoefte en is een voorziening die er in de stad toe doet. Ook levert het collectief een grote winst op voor de gemeente; bij de leden neemt het gevoel van eigenwaarde en geloof in eigen kunnen toe, is er zingeving waardoor er minder wordt teruggevallen en er minder intensieve zorg nodig is.

Kom en maak kennis met ons op ons benefietweekend? Dat is dit weekend!! Zie hieronder.

Onze missie
Onze missie is het bieden van een veilige, prettige en inspirerende plek zodat onze leden zich creatief en als kunstenaar kunnen ontwikkelen en elkaar kunnen ontmoeten. 

Waarom deze crowdfundingcampagne? 
Helaas bleek onze vorige penningmeester ‘een andere visie te hebben over verantwoord geldbeheer dan wij’. Naast dat wij al ons subsidiegeld kwijt zijn, onze spaarrekening is geplunderd en we nu schulden hebben, is dit ook mentaal een zware klap. 

Het is dramatisch, de incassobureaus hijgen in onze nek. Deurwaarders hebben we tot nu toe weten te weren. Maar dat duurt niet lang meer. We moeten schulden afbetalen en de vaste lasten voor de rest van het jaar. 

Leden varen wel bij het functioneren van het collectief en er is nu voor leden ook een stuk zingeving weggevallen. 

Onze prioriteit is het atelier. Daar zitten we al twintig jaar in en het is de plek waar onze leden elkaar ontmoeten en kunnen werken. We hebben werkelijk nergens geld voor (wc-papier nemen we van thuis mee, de verwarming staat uit…), maar we gaan zoveel mogelijk door met onze activiteiten. Bijvoorbeeld bij het modeltekenen tekenen wij elkaar in plaats van dat we een betaald model hebben. Ook het lino en etsen gaan door, gelukkig hebben we nog een voorraadje papier en andere materialen. Met ons allen zorgen we ervoor dat het atelier zo goed als kwaad kan blijven draaien. Ook is er een grote solidariteit ontstaan onder de leden

€ 22.000,-
Wij zetten in op € 22.000,- om weer levensvatbaar te worden. (Dit is minder dan het bedrag dat wij zijn kwijtgeraakt.)

We geven graag iets terug
In combinatie met deze campagne organiseren we een benefietweekend waarin onze leden werk van zichzelf als tegenprestatie willen inzetten. 

Je kunt ook (als je wilt)  bij een donatie van € 20,- of meer een (model)tekening, een lino of een ets uitzoeken van een kunstenaar van ons collectief. Ook kun je het jubileumboek van ons collectief ontvangen, of de MOED-magazines bij een donatie van € 25,- of meer. Daarnaast zullen wij schilderijen veilen. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om je uitgekozen tegenprestatie in dit weekend op te halen, dan kun je een afspraak maken om een andere keer langs te komen!

Benefietweekend 12 t/m 14 mei Van 12.00 tot en met 18.00 uur. Rozengracht 105 A1, Amsterdam.

Op vrijdagmiddag 12 mei  is er een fotoshoot van 15.00 tot 18.00 uur en kunt u (na een donatie) uw portret laten fotograferen door Adriana (die dat echt heel ok kan). 

Op zaterdag 13 mei kun je je portret-in-10-minuten laten tekenen door Herman (hij is echt goed!!).

Op zondag 14 mei houden wij een kunst veiling: je kunt vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 mei 2023 komen kijken en een bod uitbrengen middels een schriftelijk biedformulier. De gerespecteerde Gee de Wilde is onze veilingmeester. De veiling start om 16:00 uur.

AT5
Amsterdamse televisiezender AT5 heeft een item over ons gemaakt!

https://www.at5.nl/artikelen/220265/bankrekening-kunstenaarsvereniging-diepwater-geplunderd-amsterdam

We zijn boos, verdrietig en soms nog ongelovig over wat ons is overkomen, maar we zijn strijdbaar! 

Familie, vrienden, collega’s, kennissen, buren, hulpverleners, behandelaars, beleidsmedewerkers en alle anderen, help ons met een kleine of grotere donatie, alles is welkom! En zouden jullie deze actie willen delen met jullie eigen netwerk? 

Nabericht: Wijzer en dankbaar
We hebben ons lesje geleerd van deze situatie. Adriana heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er een maandelijkse saldo-controle plaatsvindt en dat het penningmeesterschap wordt vervuld door twee personen met gescheiden verantwoordelijkheden (en mogelijkheden). Dit mag en kan nooit meer gebeuren en daar zetten we vastberaden op in!

Verder zijn we zo ongelofelijk dankbaar voor de tot nu toe ontvangen donaties. We zitten terwijl ik dit schrijf op 49% van het gevraagde bedrag en kunnen de  incassobureau's gaan afbetalen. De gulheid van de donaties heeft ons verrast en stemt ons nederig. Het betekent echt heel veel voor ons, daarom nu al: Hartelijke dank - jullie zijn geweldig :-)

Nabericht 2: het water wordt nog wat dieper
Vandaag haalde de actie 51% van het streefbedrag en “vielen er twee extra lijken uit de kast" ter waarde van 3421 euro… We doen zo ons best, maar wat is dat lastig als er opeens zo'n bedrag aan achterstallige betalingen bijkomt.  En dan te weten dat we echt overal al achteraan hebben zitten bellen om juist dit soort verrassingen te voorkomen. Potjandrie. 

Gelukkig komt het benefiet weekend nog. Laten we afspreken dat we daar vrolijk gaan zijn en ons beste beentje voorzetten?

Wellicht tot bij ons benefiet weekend!

Nabericht 3: Het atelier is gered! Nu het civiele proces!
De teller van onze crowdfundingcampagne staat met de opbrengsten van de veiling mee op 18.500 euro. Het atelier is daarmee gered! Als we de 22.000 euro halen, ons streef bedrag, dan kunnen we de civiele procedure in handen van een empathische advocaat geven. Het recht zal zegevieren!

Het Diepwatercollectief wil graag alle donateurs bedanken. We zijn ontzettend blij om te merken dat we niet alleen staan. Het leek er even op dat we in de afgrond die gaapte, zouden storten. Dat is niet gebeurd en dat komt door jullie allemaal! Kleine en grote donaties, alles heeft er toe bijgedragen dat we verder kunnen, en dat ook de gemeente er weer vertrouwen in heeft. Zoals het er nu uitziet kunnen we ons dertigjarig bestaan vieren, met zoals dat hoort, een feestje. 

Rozengracht 105 A1, Amsterdam

Contact: 

06 28782136 Elsa 

020 6835444 atelier

Onze acties worden gesteund door: 
Wendy Huizinga (Psychiater bij Arkin, Amsterdam) 
David Bisschop Boele (GZ-psycholoog, Kick your habits)
Hans Wijnands (Directeur De Regenbooggroep)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.